Coördinatiescholing

 Definitie van coördinatie:

Coördinatie is de samnewerking tussen hersenen, zenuwen, zintuigen en spieren om een beweging juist, aangepast, ergonomisch en efficiënt uit te voeren.

Voetbal mag dan wel een collectieve sport zijn, de basis van het collectief presteren is het optimaal functioneren van het individu. Een goed ontwikkeld coördinatievermogen is een fundamentele bouwsteen voor het prestatievermogen en het optimaliseert het duel 1 tegen 1, het verbetert de dribbelkwaliteiten en geeft de speler een beter spelinzicht.

Vooral de jeugdtrainers moeten veel aandacht schenken aan de ontwikkeling van de technische vaardigheden van een speler en de jeugdperiode is bij uitstek de ideale periode om de coördinatie bij spelers te scholen.

Het domineren van het duel 1 tegen 1 en een perfecte balbeheersing in de kleine ruimte tesamen met de hoge technische, fysieke en tactische handelingssnelheid, kenmerkt het dagelijks voetbal en daar streven wij naar.

Een voetballer is voortdurend in beweging in een wedstrijd en is slechts seconden of minuten aan de bal. Het is daarom van groot belang dat wij voetbalspecifiek bewegen met en zonder bal. Het doel van de loopcoördinatie is om het niveau van de speler op het eind van de opleiding tot aan een zeker niveau te ontwikkelen. "Beter kunnen bewegen om beter te kunnen voetballen". Trouwens is een voetballer geen 100 meter-spurter en daarom is loopscholing slechts efficiënt als deze voetbalgericht is en altijd in voetbalspecifieke oefeningen wordt geïntegreerd.

Zoals eerder al aangegeven op onze website is er op lager niveau nog weinig tijd over om specifieke loop- en coördinatieve trainingen te geven. Daarom is het van groot belang om deze in uw opwarming te integreren.