Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Ga onderling in discussie over een bepaald systeem.

Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Jimbo » Di 08 Sep 2009, 14:45

Dag,

Wie past er zoneverdediging toe op hoekschoppen ?
Hoe werkt dit ?
Ik heb dit meermaals gezien bij ploegen maar ofwel voeren zij het niet goed uit, ofwel is het gewoon op provinciaal niveau onbruikbaar want was telkens wachten op doelpunten !

Graag jullie reactie hierop !

Mvg

Jimbo
Jimbo
 
Berichten: 11
Geregistreerd: Di 21 Apr 2009, 18:08

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Homeware Frank » Wo 09 Sep 2009, 18:11

Jimmy,


Ik opteer voor 1 man aan de paal, 5 in lijn waarbij 1 wat meer naar binnen, 2 zone strafschop, 1 afvallende bal en 1 aan de kant van de hoekschop.

Zie bijlage.

Dit is natuurlijk een keuze die je als trainer maakt. Misschien wil jij beide palen bezetten? misschien wil je niemand voorraan? Dat zijn keuzes.

Bedankt voor de vraag,

Homeware Frank
Bijlagen
hoekschop zone.pdf
Zoneverdediging bij hoekschop
(43.93 KiB) 1989 keer gedownload
Gebruikers-avatar
Homeware Frank
 
Berichten: 40
Geregistreerd: Do 30 Okt 2008, 13:23

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Jimbo » Ma 14 Sep 2009, 18:14

Dag Frank,

Bedankt voor je reactie.

Na een aantal matchen gescout te hebben en dit al een paar keer gezien te hebben heeft zoneverdediging op hoekschoppen mijn insziens een paar minpunten :
1) Veel ruimte tussen de spelers, vooral bij afwijkende ballen is dit systeem niet goed, heb al een aantal ballen tussen 2 man in zien vallen die dan al te simpel kan binnengetikt worden door de tegenstrever.
2) Zoals je ook ziet op je voorbeeld ligt er nogal veel ruimte aan de tweede paal , ruimte die benut kan worden om de bal zeer dicht bij doel terug te koppen, dit is zeer moeilijk te verdedigen, heb ook al een aantal tegendoelpunten zo tot stand zien komen.

Ik zou zeggen, combineer de twee, mandekking op de " betere " kopbalsterke mensen, toch best tweede paal mannetje posteren, rest gewoon op lijn.
Wat vindt(en ) jullie hiervan ??


Mvg

Jimmy
Jimbo
 
Berichten: 11
Geregistreerd: Di 21 Apr 2009, 18:08

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Homeware Frank » Di 15 Sep 2009, 10:37

Jimmy,


Beiden hebben voor – en nadelen.

Ik ben van mening dat men beter in zone kan verdedigen als men beschikt over kopbalsterke spelers. Iedereen moet natuurlijk zijn verantwoordelijkheid opnemen en in duel gaan in zijn zone. Als je zegt dat je regelmatig ballen ziet vallen tussen 2 spelers dan is er een communicatieprobleem of staan ze te ver van elkaar of gaan ze gewoon niet in duel? Als dit een bal is die afwijkt dan kan ook die bal goed vallen als men in de mandekking speelt. De zone van de zwakste kopper is dan ook de gevaarlijkste zone maar die bal moet dan nog perfect getrapt worden.

Wat de 2e zone betreft kan ik er gedeeltelijk inkomen maar die 2e zone dicht bij het doel is voor de keeper. Inderdaad is dit een kwetsbare zone maar met een goede keeper die deze zone voor zijn rekening neemt mag dit geen probleem zijn. Trouwens heeft de verste speler de taak om ballen die overwaaien te ontzetten.

Bij mandekking is het praktisch onmogelijk om zonder fouten of zonder contact uw man bij te benen. U kent trouwens het nieuwe reglement dat de scheidsrechters sneller strafschop moet fluiten bij fasen waar verdedigers aan hun aanvallers hangen! Je kunt als verdediger niet de bal en uw man in het oog houden. Wat als iemand u afblokt?

Ik ben van mening als je bij mandekking het contact met uw tegenstrever verliest dan kom je gewoon te laat.

Ik heb jaren mandekking gespeeld (bij juniores) maar Didier Degomme heeft mij kunnen overtuigen dat wij beter in zone verdedigen. Ik ben overtuigd.

Ik blijf er echter bij dat een hoekschop maar zo goed is als de man die hem trapt. Wees nu eerlijk en vertel mij hoeveel hoekschoppen op de 10 worden perfect of gewoon goed getrapt?

Een combinatie van mandekking en zone is zeker een optie maar dit is zoals vele zaken in het voetbal een keuze die je als trainer zelf moet maken.


Bedankt voor uw inbreng.

Sportieve groetjes,

Frank.

P.S indien iemand een andere mening heeft mogen jullie deze gerust posten op dit forum.
Gebruikers-avatar
Homeware Frank
 
Berichten: 40
Geregistreerd: Do 30 Okt 2008, 13:23

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Jimbo » Di 15 Sep 2009, 15:20

Zal dit uitproberen + feedback geven.

Mvg

Jimmy
Jimbo
 
Berichten: 11
Geregistreerd: Di 21 Apr 2009, 18:08

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor JohanFaute » Za 13 Feb 2010, 11:10

Ik vind zoneverdediging op 1 lijn gevaarlijk. Uit mijn ondervinding,zelfs als speler meegemaakt, is een speler die in zone verdedigt zeer kwetsbaar. Ik heb hiermee zwakkere koppers doelpunten met het hoofd zien maken, gewoon omdat ze door de kracht die ze hebben bij komen inlopen en springen hoger uitkomen dan een goeie kopper die vanuit stilstand moet omhoog springen.
JohanFaute
 
Berichten: 4
Geregistreerd: Vr 12 Feb 2010, 13:32

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Homeware Frank » Za 13 Feb 2010, 12:42

JohanFaute schreef:Ik vind zoneverdediging op 1 lijn gevaarlijk. Uit mijn ondervinding,zelfs als speler meegemaakt, is een speler die in zone verdedigt zeer kwetsbaar. Ik heb hiermee zwakkere koppers doelpunten met het hoofd zien maken, gewoon omdat ze door de kracht die ze hebben bij komen inlopen en springen hoger uitkomen dan een goeie kopper die vanuit stilstand moet omhoog springen.


Johan,

Het is niet de bedoeling dat de zoneverdediging uit stilstand moet koppen. Zij moeten ook in beweging zijn als ze in duel gaan. Ook zwakkere koppers kunnen scoren als je in mandekking speelt (verdediger die geblokt wordt door speler van de tegenstrever waardoor je vrij komt). Ik kan er zeker inkomen dat als men inloopt men in het voordeel is maar dan plaats je de lijn wat lager en kunnen zij vooruit lopen.

Alles achter de lijn is dan voor de keeper.

Alvast bedankt voor uw mening en reacties.
Gebruikers-avatar
Homeware Frank
 
Berichten: 40
Geregistreerd: Do 30 Okt 2008, 13:23

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Herregodts Danny » Ma 31 Mei 2010, 16:39

Beste,

Afgelopen seizoen hebben wij met EC Oudenhove zone toegepast bij hoekschoppen tegen, in totaal hebben wij slechts 2 doelpunten toegestaan. Wat de bezetting betreft ben je natuurlijk afhankelijk van de fysieke kwaliteiten van je spelers, gestalte, sprong- en duelkracht. Bij ons waren beide palen bezet, ter hoogte van de kleine backlijn vijf spelers op rij met een kleine onderlinge diagonale dekking, twee spelers ter hoogte van het penaltypunt en één spits die diep bleef bij de overschakeling. Twee punten zijn zeer belangrijk nml bij het moment dat er getrapt word zijn alle spelers in beweging, de onderlinge communicatie en vooral split-vision ( bal en tegenstrever )moet je als groep beheersen.

Mvg

Danny Herregodts
Herregodts Danny
 
Berichten: 1
Geregistreerd: Za 20 Jun 2009, 15:17

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor Jimbo » Di 17 Aug 2010, 14:11

Zoals je zelf zegt, je bent afhankelijk van de fysieke kwaliteiten van je ploeg.
Speelde verleden jaar mandekking en incasseerde geen doelpunten op hoekschoppen.Ik denk dat het vooral een punt van concentratie is, gelijk welk je ook toepast.Het niet in beweging zijn wanneer je in zone verdedigt of je man in je rug laten weglopen en vrij laten koppen heeft volgens mij alles te maken met concentratie en scherpte.

Mvg

Jimbo
Jimbo
 
Berichten: 11
Geregistreerd: Di 21 Apr 2009, 18:08

Re: Zoneverdediging op hoekschoppen ?

Berichtdoor nahiiii » Za 04 Apr 2015, 08:12

Uit mijn ondervinding,zelfs als speler meegemaakt, is een speler die in zone verdedigt zeer kwetsbaar. Ik heb hiermee zwakkere koppers doelpunten met het hoofd zien maken, gewoon omdat ze door de kracht die ze hebben bij komen inlopen en springen hoger uitkomen dan een goeie kopper die vanuit stilstand moet omhoog springen.???
nahiiii
 
Berichten: 1
Geregistreerd: Za 04 Apr 2015, 07:45

Volgende

Terug naar Formaties/systemen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron