Wie speelt nog met een laatste man?

Ga onderling in discussie over een bepaald systeem.

Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor Homeware Frank » Di 16 Jun 2009, 19:54

Ik vraag mij steeds af wie er nog met een laatste man speelt en waarom? Is het dan te moeilijk om zone aan te leren of zijn er ook voordelen aan het spelen met een verdediger die ver uitzakt ? Volgens mij zijn er meer nadelen dan voordelen. Wat denk jij?
Gebruikers-avatar
Homeware Frank
 
Berichten: 40
Geregistreerd: Do 30 Okt 2008, 13:23

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor jarich » Za 03 Okt 2009, 13:47

Wij spelen (op niveau van 1e provinciale) nog met een libero en 2 mandekkers. Daar kiezen wij heel bewust voor. Om zone voetbal/verdediging goed in elkaar te steken heb je naar mijn bescheiden mening toch al gauw 6 weken voorbereiding nodig. Deze tijd steken wij liever in aanvallende automatismen. Wij trainen in het jaar ook maar 2x in de week wat de tijd beperkt om daar veel aandacht aan te besteden. Voordeel van dit systeem is dat er heel veel duidelijkheid is in balverlies. Ieder is verantwoordelijk voor zijn man/taak. In balbezit moeten zowel onze mandekkers als libero meevoetballen. Onze keeper krijgt de opdracht (lees verplichting) om de bal steeds uit te rollen/gooien. Uittrappen alleen als het niet anders kan!

Ik kan iedereen volgen wanneer dit wordt afgedaan als ouderwets en dat is het ook! Maar het is maar hoe je het invult. Als je met een libero speelt die inderdaad alles wegkeilt en met mandekkers die juist op man spelen en voor de rest niks bijbrengen dan is het inderdaad ouderwets. Maar als je met een hele goede voetballende libero speelt en met mandekkers die kunnen meevoetballen dan heb je een gans ander verhaal. En wij staan in de reeks wel bekend als goed voetballende ploeg en daar gaat het hem om vind ik. Bovendien zie ik dikwijls ploegen die met 4 achteraan in zone spelen en wat blijkt in praktijk dat 1 van de 2 centrale verdedigers de diepe spits oppakt en de andere er gewoon wat achter gaat spelen. Dan speel je in mijn ogen ook met een libero en mandekker. In balverlies komt het er op aan zo snel mogelijk weer in balbezit te komen, hoe je het dan doet mandekking/zone speelt minder een rol vind ik. Ons spel gaat uit van balbezit want we willen goed voetbal brengen.

Dat er nadelen aan verbonden zijn beseffen we ook (ruimte in de hoeken die je weggeeft, buitenspelval kan je niet openzetten,...) maar dat lossen we dan op een andere manier op.

Ben benieuwd naar de reacties!

Jarich Van Doorsselaere
Assistent trainer KVC Jong Lede (1e provinciale O-VL)
jarich
 
Berichten: 1
Geregistreerd: Za 02 Mei 2009, 08:11

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor Homeware Frank » Zo 04 Okt 2009, 18:17

Dag Jarich,

Bedankt voor de reactie, er zouden meer trainers moeten zijn zoals u die durven open praten over voetbal ook al hebben veel trainers een andere mening dan u. Ook ik heb een andere mening.

U praat veel over balbezit en weinig over balverlies. Inderdaad kan je met mandekkers gaan voetballen in balbezit. Voor mij is het bij balverlies waar het schoentje wringt.

Het is normaal dat als je speelt met 2 centrale verdedigers dat er 1 in duel gaat terwijl de andere dekking geeft. Ik noem dit geen libero maar een centrale verdediger die de andere CV dekking geeft. Het verschil met mandekers is dat wij niet gaan kruisen. Speelt de spits in de zone van de andere CV dan is het de ene die de spits oppikt en de andere CV die dekking geeft en omgekeerd. Ook onze flankverdedigers hebben de taak om op de CV het dichtst bij hun zone dekking te geven door naar binnen te knijpen.

Indien de spitsen te ver zakken (over de middenvelders) dan worden zij overgenomen door de verdedigende middenvelder(s). Trouwens is het ook de taak van de verdedigende middenvelders om de paslijn naar de spitsen af te sluiten.

Ik heb ook enkele vraagjes voor u.

Wat doe je als de tegenstrever met 2 diepe spitsen speelt en zij in balbezit (dus jullie in balverlies) breed en diep uit elkaar gaan spelen. Met diep bedoel ik op dezelfde hoogte als uw libero. Ofwel krijg je teveel ruimte tussen uw verdedigers en uw middenvelders.

Hoe speel je tegen een 4-3-3 waarbij de diepe spits tegen uw libero gaat spelen? Dan sta je op 2 meter met 2 spelers en zal de ruimte tussen uw libero (mandekker) en uw flankaanvallers te groot worden; Gevaar voor infiltratie?

Hoe los je dit op.

Nogmaals bedankt,

Frank
Gebruikers-avatar
Homeware Frank
 
Berichten: 40
Geregistreerd: Do 30 Okt 2008, 13:23

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor Woj » Ma 05 Okt 2009, 08:00

Ben trainer van de U12 en speel in een 1-4-3-3 in zone. Het vergt veel geduld om dit aan te leren en gebeurt met vallen en opstaan wat normaal is. Er zijn enkele ploegen bij ons in de reeks die wel met een laatste man spelen en maak er goed gebruik van, ik zet mijn spits (9) diep tegen laatste man en de 7 en 11 gaan ook dieper en breder spelen in B+. Waardoor deze spelers man tegen man komen. Bij B+ en uitschakelen van directe tegenstander(9,7,11) komt meestal hun libero uit zijn positie om de rugdekking te geven en bal te veroveren waardoor er immens veel ruimte vrij komt of als hij niet komt hebben we nog voldoende ruimte om te infiltreren. Ik spreek nu wel over jeugdniveau maar ik ervaar het zo. Wat opvalt is dat de tegenstander op deze manier steeds de lange bal hanteert en er voetballend er heel zelden uitkomt.
Bij B- laat ik het blok hoog staan waardoor hun doelman heel zelden de voetballende oplossing vindt (opbouw van achteruit). Idem bij een doeltrap. Bij een verre trap van de doelman is het meestal onze doelman die de ballen opvangt omdat deze hoog meespeelt.
Woj
 
Berichten: 14
Geregistreerd: Zo 26 Apr 2009, 11:08

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor Homeware Frank » Ma 05 Okt 2009, 12:50

Woj,

Volledig mee akkoord. Ook bij senioren zullen ze dit probleem ervaren als je het op die manier doet.

4-3-3 met diepe spits en 2 flanken hoog en diep. Zoals reeds aangegeven in mijn vorige reactie zullen de teams die spelen met mandekkers problemen krijgen met ruimtes. En wat is voetbel? Spelen met de ruimte die er ligt of die de spelers creëren.

Groetjes,

Frank
Gebruikers-avatar
Homeware Frank
 
Berichten: 40
Geregistreerd: Do 30 Okt 2008, 13:23

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor erikpoppe » Ma 05 Okt 2009, 19:11

Is het probleem van Yarich niet het probleem van ons Belgisch voetbal ? Hij is verplicht om mandekking te spelen omdat zijn spelers opleiding missen en niet in zone kunnen spelen ? Persoonlijk doe ik wat Woj doet , jeugd opleiden in zone en in wat voor veldbezetting is van minder belang in deze discussie. Een intrinsiek zwakker elftal ,met meer spelintelligentie als gevolg van hun opleiding brengt, Yarich zijn elftal gegarandeert in problemen.
erikpoppe
 
Berichten: 3
Geregistreerd: Zo 04 Okt 2009, 20:15

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor Jimbo » Wo 07 Okt 2009, 16:48

Ik ben twee jaar trainer geweest in 4de provinciale en was daar verplicht met een libero te spelen want spelers waren gewoon niet geinteresseerd in zone en hadden gewoon geen goesting om het aan te leren, ondervond toch serieus wat problemen in balverlies want libero is enige vrije man, wat als er een middenvelder zijn man laat lopen, laten gaan totdat de libero overneemt, deze en veel andere problemen had ik, jullie toch ook vermoed ik ??
Het is veel eenvoudiger coachen zowel voor de spelers als voor de trainer in zone, iedereen is verantwoordelijk voor de tegenstrever in zijn zone, en in de verdediging is iedereen eigenlijk libero, want iedereen geeft dekking aan iedereen.
Dat jullie in 1ste provinciale daar bewust voor kiezen is eigenlijk onbegrijpelijk, spelers die jullie hebben zijn veel beter opgeleid ( waarschijnlijk in zone ?? ) en moeten eigenlijk in staat zijn om in een paar weken tijd dit onder de knie te krijgen, 6 weken lijkt me toch meer dan genoeg, misschien een week eerder beginnen en opbouwen in sterkte van tegenstrever zodanig dat ze vertrouwen kunnen opbouwen tegen de competitiestart ??
Ik zou zeggen, gewoon doen, je zult zien, je gaat even goed voetballen en toch ook goed verdedigen.

Mvg

Jimbo
Jimbo
 
Berichten: 11
Geregistreerd: Di 21 Apr 2009, 18:08

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor bert_h » Zo 11 Apr 2010, 20:47

Ik denk dat je dat per ploeg moet bekijken en je moet 'roeien met de riemen die je hebt'. In de lagere provinciale en bij vele reserve-ploegen zijn de spelers gewoon niet slim genoeg om zone-verdediging correct uit te voeren. Ik speel zelf op laag niveau regelmatig mee bij een reserve-ploeg in de spits, en als ik tegen een verdediging in zone uitkom lach ik daar eens mee omdat er of niet goed op getraind is, of de spelers niet slim genoeg zijn.

Mij lijkt het dus aangeraden om mandekking te spelen met een laatste vrije man in de lagere reeksen, dat is vaak efficiënter dan proberen deze spelers in zone te doen verdedigen, hoeveel 'mooier' dit ook is. Dit komt ook doordat er vroeger, toen de huidige generatie eerste ploeg spelers nog jeugdspelers waren, zoiets als zone-verdediging amper bestond. Over enkele jaren zal dit waarschijnlijker beter gaan mits meer en meer jeugdploegen nu ook in zone spelen, of dat toch proberen.
bert_h
 
Berichten: 3
Geregistreerd: Zo 11 Apr 2010, 20:25

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor trainer C » Ma 02 Aug 2010, 08:44

Met een laatste man zou ik nu ook niet meer spelen.Ik speel in 1-3-5-2 fomatie,waarom ?
Ik ben van gedacht dat mijn achter spelers dan meer leren man tegen man te spelen.En kom ik sterker op de half lijn.
En dan nog je verspeeld een goede speler door hem daar vanachter te zetten,kan je zeker gebruiken in de strijd op het half, en hoeveel ploegen spelen er met 3 echte spitsen ?weinig tegen gekomen in mijn 12 jaar dat ik trainer ben.
trainer C
 
Berichten: 3
Geregistreerd: Vr 01 Mei 2009, 13:20

Re: Wie speelt nog met een laatste man?

Berichtdoor Jimbo » Di 17 Aug 2010, 14:04

Beste,

Is heel raar want zag verleden jaar knap veel ploegen in provinciale eerste elftallen maar ook heel zeker ook jeugd spelen met 3 spitsen.Wat jij waarschijnlijk bedoelt met 3 " echte spitsen " is dat de buitenste mee komen helpen verdedigen in balverlies, is eigenlijk de dag van vandaag niet meer dan normaal meer geworden, ook zij hebben een taak te vervullen in balverlies.
Kijk maar gewoon een paar wedstrijden in onze eerste klasse, daar zie je zelfs Boussouffa bij Anderlecht achter zijn man lopen wanneer die infiltreert.

Mvg

Jimbo
Jimbo
 
Berichten: 11
Geregistreerd: Di 21 Apr 2009, 18:08

Volgende

Terug naar Formaties/systemen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron