Periodisering

Periodisering of seizoensplanning is het doelmatig plannen van een seizoen. Deze moet ervoor zorgen dat de spelers het volledige seizoen kunnen pieken naar de wedstrijd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende fasen. Uw seizoensplanning hangt af van het niveau waarop men speelt en men kan deze niet zomaar kopiëren van clubs die op lager of hoger niveau spelen. (Joost Desender)

Een voorbeeld hiervan is dat spelers van een profclub hun basisconditie tijdens het tussenseizoen trainen en hierdoor een fase in de voorbereiding kunnen overslaan.

We onderscheiden 4 fasen:

 1. Macrocyclus: Meerjarenplan, op lange termijn (clubvisie, opleiding, enz)
 2. Mesocyclus: We onderscheiden 6 periodes (voorbereiding, 1e wedstrijdperiode, winterstop, 2de wedstrijdperiode, zomerpauze, inloopperiode).
 3. Microcyclus: Trainingen voor een aantal weken (6 tot 7 weken tijdens de voorbereiding). Naargelang methode,4 tot 6 weken tijdens de wedstrijdperiode.
 4. Dagplanning: De trainingssessie(s) per dag (overload training).

 Er is heel wat onderzoek gedaan naar periodisering. Wij behandelen 2 methoden:

 1. De blokmethode (volgens Drs. Raymond Verheijen):
  Voor meer info: zie boek "HANDBOEK VOETBALCONDITIE"

  Bepaalde vormen van conditietraining worden meerdere weken na elkaar getraind.

 2. De golfmethode (volgens Jan Van Winckel):
  Voor meer info zie boek: "VOETBALCONDITIE"

  Binnen éénzelfde week meerdere vormen van conditietraining ook binnen dezelfde training meerdere verschillende conditie prikkels.

  Besluit:

Periodisering is een systematisch, planmatig en doelgerichte structurering van een trainingsproces, gefundeerd op de wetenschap en trainingsprincipes met als doel, voetballers, als individu en collectief conditioneel in vorm te brengen en te houden, zowel op korte als op lange termijn en van toepassing op alle niveaus.